Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ο Δήμος Καρύστου κατέθεσε φάκελο υποψηφιότητας για την εγγραφή της σφυριχτής γλώσσας του οικοισμού Αντιά στον Αντιπροσωπευτικό Παγκόσμιο Κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιά της UNESCO



Κάρυστος, 23/05/2013

Από την πρώτη στιγμή που ως νέα δημοτική αρχή αναλάβαμε τον Δήμο Καρύστου, είχαμε στους πρωταρχικούς μας στόχους, την ανάδειξη και προστασία των πλούσιων πολιτιστικών αγαθών του τόπου μας. Η πολιτιστική μας κληρονομιά πρέπει να αναδειχθεί και οι μοναδικοί υπεύθυνοι, είμαστε εμείς η διοίκηση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους συνδημότες μας.
Ένα από τα πολλά πολιτιστικά αγαθά που χρίζει ανάδειξης, ήταν και είναι η σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς, γνωστή και ως “Σφυριά” η οποία ομιλείται από τους κατοίκους του ορεινού χωριού Αντιά της τοπικής κοινότητας Κομίτου.
Κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου Καρύστου κ. Νικόλαου Μανώλη σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τηνUNESCO κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, καταθέσαμε πλήρη φάκελο υποψηφιότητας για την εγγραφή της “Σφυριάς”  στον Αντιπροσωπευτικό Παγκόσμιο Κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η υποψηφιότητα σύμφωνα και με την υπ’ αριθ. 3098/900.2.1/732 επιστολή της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO προς την κα. Μαρία Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα τεθεί προς αξιολόγηση από την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Συγκεκριμένα η επιστολή της Προέδρου κας. Τζιτζικώστα αναφέρει:
«Αξιότιμη κυρία Γενική,
Σας διαβιβάζω επιστολή του Δημάρχου Καρύστου, κ. Νικόλαου Μανώλη, που αφορά στη σφυριχτή γλώσσα, γνωστή με το όνομα «Σφυριά», η οποία ομιλείται από τα παλαιά χρόνια από τους κατοίκους της περιοχής Αντιά της Κοινότητας Κομίτου του Δήμου Καρύστου.
Δεδομένου ότι η εν λόγω γλώσσα τελεί υπό εξαφάνιση και χρήζει προστασίας και ανάδειξης, ο Δήμαρχος, εκ μέρους της κοινότητας των ομιλούντων τη γλώσσα, αιτείται την εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Παγκόσμιο Κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Σας επισυνάπτω τον πλήρη φάκελο της υποψηφιότητας, με την ευγενή παράκληση να τεθεί προς αξιολόγηση υπ’ όψιν της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου